I BLICKFÅNGET
MATERIAL FRÅN SKOLLEDARE.SE
Läs Rektorsmagasinet
NYHETER OM HÄLSA
Trötta elever? Järnbrist?
Håll koll på järnet i skolmaten. Nästan var tredje tjej i åk 8 och 2 på gymnasiet har tecken på järnbrist. Ett vanligt symtom är trötthet.
Järn finns framför allt i kött, blodmat och inälvsmat, men även i vegetabilier. Det finns dock utmaningar med att få i sig järn från de vegetariska alternativen.
Får eleverna rätt verktyg
Hur skapar vi arbetsro och ger eleverna bättre förutsättningar för lärande? Lugnare atmosfär i klassrummet och produktivare elever.
Det är resultatet av en undersökning där +500 elever testat ett nytt fokusverktyg – brusreducerande glasögon. Ett smidigt alternativ till skärmar som reducerar distraktioner från omgivningen
Bli en T1D-säker skola!
Varje år drabbas över 950 barn och unga av typ 1 diabetes. Med en kort utbildningsinsats kan förskole- och skolpersonal göra enorm skillnad!
Genom utbildningen T1D-säker skola lär ni er att känna igen symptomen så att de barn som insjuknar kan få vård innan det blir livshotande. Utbildningen görs online på 20 min och ger diplom!
Vad unga vill veta om sex
Vad vill eleverna faktiskt veta om sex och relationer? Hur kan skolan lyckas med sexualundervisningen?
RFSU:s fortbildningar ger tips på hur ni kan samtala om porr, hålla i sexualundervisning som är relevant, öppen och inkluderande och utgår från ungas tankar och funderingar. Boka idag!
Ägg berikar skolmaten
Svenska ägg matchar kostchefernas önskemål kring skolmatens viktigaste egenskaper: Gott, näringsriktigt, svenskt ursprungsland och prisvärt.
LRF Mjölk genomförde i september-oktober 2023 en undersökning kring skolmat och skolmjölk bland kommunernas kostchefer. Totalt medverkade 224 av landets 290 kommuner.
Vad unga vill veta om sex
Vad vill skolungdomar faktiskt veta om sex och relationer? Hur kan skolpersonalen lyckas med sexualundervisningen?
RFSU:s utbildningar ger er tips på hur ni kan samtala om porr, hålla i sexualundervisning som är relevant, öppen, inkluderande och utgår från ungas tankar och funderingar. Boka idag!
Omsorg som motkraft till mobbing
Vem som bryr sig och varför, det är det som avgör om det uppfattas som äkta eller inte. Mimmi Norgren Hansson, Umeå universitet, har undersökt omsorg i vänskapsrelationer.
– Det är viktigt att titta på skolan som just en relationell plats, säger Mimmi Norgren Hansson, inte minst för att vi idag har en skola som i hög utsträckning fokuserar på enskilda individer.